„edu&fun” Beata Luber, 43-450 Ustroń ul. Piękna 15, tel. 0048 609 839 813, NIP: 547-114-49-36, Regon: 070558259
Sarde in saore - duze sardynki, smazone na glebokim oleju, posypane smazona slodka cebula, rodzynkami i orzeszkami piniowymi.
Insalata di mare - cos dla smakoszy! Gotowane we wrzatku osmiornice, krewetki, kalmary, czesto tez jajka osmiornicy. Drobno krojone, podawane z swieza nacia selera, drobno krojona papryka, oliwa i pieprzem.
Bruschetta - rodzaj chleba krojonego w duze plastry, polany oliwa, posypany mozzarella (jak pizza). Z roznymi dodatkami w zaleznosci od gustu!
Salatka caprese - ser mozarella (najlepiej z mleka bawolego), swieze liscie bazylii, pomidory, oliwa z oliwek, mielony na miejscu pieprz.
Antipasti di pesce - roznego rodzaju mni dania z owocow morza (najczesciej kalmary, krewetki i malze).
Olive ripiene, peperoni ripieni... Ripieno, czyli nadziewane! Oliwki nadziewane miesem, papryczki nadziewane ryba i wiele innych! Tak samo jak verdurine sotto l'aceto - warzywa z octu: cebulki, karczochy, marchewka, paprywczki. To kolejny wloski przysmak!
Involtini - roladki roznego rodzaju. Najczesciej z baklazanu lub cukini, serow, szynki. Spotykane tez z cykorii (radicchio), lub zawijane wedliny z np. rukola, Te podawane sa na cieplo lub na zimno, czesto z sosem pomidorowym. Roladki zaleza od pory roku (zima te na cieplo, latem na zimno), ale przede wszystkim od wyobrazni szefa kuchni!
Ksiaze na stole - ser i jego liczne odmiany. Wlosi jeda sery same lub uzywaja do pierwszego lub drugiego dania. Najczesciej spotykane:
- parmiggiano (drobno mielony do makaronow, lamany na kawalki jako przystawka)
- pecorino (suchy ser z mleka owczego, najczesciej w formie mielonej)
- mozzarella (najlepiej z mleka bawolego, bez niej nie ma pizzy!!!)
- provolone
- Asiago (zolty ser, bardzo delikatny, nazwe zawdziecza miejscu gdze jest wytwarzany)
- mascarpone
- gorgonzola
Salumi, czyli wedliny - krolowie stolow. Mieszkancy Veneto uwielbiaja wedliny, ktore czesto sami wytwarzaja w domach. Najczesciej spotykane to:
- prosciutto crudo (suszona, bardzo drobno krajana slona szynka z jelenia lub wieprzowiny), latem podawane z melonem
- prosciutto cotto (szynka gotowana, drobno krajana), moze tez byc alle erbe - z ziolami
- mortadella (tlustawy rodzaj wedliny z wieprzowiny, czesto z pistacjami)
- sopressa (rodzaj miekkiego salami)
- spec (suszona szynka z ziolami, czesto podwedzana)
- pancetta arrottolata (drobno krojony w plastry boczek zawijany)
- porchetta - sucha grubiej krojona szynka wieprzowa, o zdecydowanym smaku ziol
Antipasti, czyli doslownie "przed-danie". Wlosi traktuja to danie jako rozgrzewke dla zoladka tak aby przygotowac go na kolejne dwa dania i deser! Ten rodzaj dania w formie rybnej lub miesnej jedzony jest zazwyczaj przy kolacji, rzadziej przy objedzie. Podawane jest zazwyczaj na zimono w formie malutkich roladek, wedlin, nieduzych porcji ryb, kanapeczek, czy tez serow. Juz do antipasto podaje sie wino - najczesciej rodzaj antipasto (rybne lub miesene) determinuje tez wybor kolejnych dan oraz rodzaju wina - rybne antipasto laczy sie z 1 i drugim daniem z ryb oraz bialym winem, miesne - z odpowiednikiem miesnym pierwszego i drugiego dania oraz winem czerwonym.
>
>
biuro@eduandfun.pl
+48 514 118 949
+48 609 839 813
e-mail : b.luber@interia.pl
edu&fun Beata Luber jest wpisane do Rejestru Organizatorów Turystyki i Pośredników Turystycznych Marszałka Województwa Śląskiego:
numer ewidencyjny 27607 / numer wpisu do rejestru 1481
Wystawiamy faktury za kolonie, obozy, wycieczki.
Możesz wykorzystać zwrot lub dofinansowanie ze swojego Zakładu Pracy!
wpłaty w EURO
nr konta ING BANK ŚLĄSKI
69 1050 1096 1000 0097 1021 5626
IBAN :
PL 69 1050 1096 1000 0097 1021 5626
BIC SWIFT : INGBPLPW
wpłaty w PLN
nr konta ING BANK ŚLĄSKI
32 1050 1096 1000 0091 3876 4460
IBAN :
PL 32 1050 1096 1000 0091 3876 4460
BIC SWIFT : INGBPLPW
>
>
>
>
Masz pytanie? Napisz do Nas!
edu&fun Beata Luber I 43-450 Ustroń ul. Piękna 15 I tel. 0048 609 839 813 I NIP: 547-114-49-36 I Regon: 070558259
e-mail : biuro@eduandfun.pl
43-450 Ustroń tel 1 +48 609 839 813
ul. Piękna 15 tel 2 +48 514 118 949