„edu&fun” Beata Luber,  43-450 Ustroń ul. Piękna 15, tel. 0048 609 839 813, NIP: 547-114-49-36, Regon: 070558259

Sarde in saore - duze sardynki, smazone na glebokim oleju, posypane smazona slodka cebula, rodzynkami i orzeszkami piniowymi.

Insalata di mare - cos dla smakoszy! Gotowane we wrzatku osmiornice, krewetki, kalmary, czesto tez jajka osmiornicy. Drobno krojone, podawane z swieza nacia selera, drobno krojona papryka, oliwa i pieprzem.

Bruschetta - rodzaj chleba krojonego w duze plastry, polany oliwa, posypany mozzarella (jak pizza). Z roznymi dodatkami w zaleznosci od gustu!

Salatka caprese - ser mozarella (najlepiej z mleka bawolego), swieze liscie bazylii, pomidory, oliwa z oliwek, mielony na miejscu pieprz.

Antipasti di pesce - roznego rodzaju mni dania z owocow morza (najczesciej kalmary, krewetki i malze).

Olive ripiene, peperoni ripieni... Ripieno, czyli nadziewane! Oliwki nadziewane miesem, papryczki nadziewane ryba i wiele innych!  Tak samo jak verdurine sotto l'aceto - warzywa z octu: cebulki, karczochy, marchewka, paprywczki. To kolejny wloski przysmak!

Involtini - roladki roznego rodzaju. Najczesciej z baklazanu lub cukini, serow, szynki. Spotykane tez z cykorii (radicchio), lub zawijane wedliny z np. rukola, Te podawane sa na cieplo lub na zimno, czesto z sosem pomidorowym. Roladki zaleza od pory roku (zima te na cieplo, latem na zimno), ale przede wszystkim od wyobrazni szefa kuchni!


 

Ksiaze na stole - ser i jego liczne odmiany. Wlosi jeda sery same lub uzywaja do pierwszego lub drugiego dania. Najczesciej spotykane:

- parmiggiano (drobno mielony do makaronow, lamany na kawalki jako przystawka)
- pecorino (suchy ser z mleka owczego, najczesciej w formie mielonej)
- mozzarella (najlepiej z mleka bawolego, bez niej nie ma pizzy!!!)
- provolone

- Asiago (zolty ser, bardzo delikatny, nazwe zawdziecza miejscu gdze jest wytwarzany)
- mascarpone
- gorgonzola


 

Salumi, czyli wedliny - krolowie stolow. Mieszkancy Veneto uwielbiaja wedliny, ktore czesto sami wytwarzaja w domach. Najczesciej spotykane to:
- prosciutto crudo (suszona, bardzo drobno krajana slona szynka z jelenia lub wieprzowiny), latem podawane z melonem

- prosciutto cotto (szynka gotowana, drobno krajana), moze tez byc alle erbe - z ziolami

- mortadella (tlustawy rodzaj wedliny z wieprzowiny, czesto z pistacjami)
- sopressa (rodzaj miekkiego salami)
- spec (suszona szynka z ziolami, czesto podwedzana)

- pancetta arrottolata (drobno krojony w plastry boczek zawijany)
- porchetta - sucha grubiej krojona szynka wieprzowa, o zdecydowanym smaku ziol

Antipasti, czyli doslownie "przed-danie". Wlosi traktuja to danie jako rozgrzewke dla zoladka tak aby przygotowac go na kolejne dwa dania i deser! Ten rodzaj dania w formie rybnej lub miesnej jedzony jest zazwyczaj przy kolacji, rzadziej przy objedzie. Podawane jest zazwyczaj na zimono w formie malutkich roladek, wedlin, nieduzych porcji ryb, kanapeczek, czy tez serow. Juz do antipasto podaje sie wino - najczesciej rodzaj antipasto (rybne lub miesene) determinuje tez wybor kolejnych dan oraz rodzaju wina - rybne antipasto laczy sie z 1 i drugim daniem z ryb oraz bialym winem, miesne - z odpowiednikiem miesnym pierwszego i drugiego dania oraz winem czerwonym. 

>

>

biuro@eduandfun.pl

+48 514 118 949

+48 609 839 813

e-mail : b.luber@interia.pl

            Twój   e-mail
   twoja wiadomość do nas
wyślij wiadomość
wyślij wiadomość
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

edu&fun Beata Luber jest wpisane do Rejestru Organizatorów Turystyki i Pośredników Turystycznych Marszałka Województwa Śląskiego:

numer ewidencyjny 27607 / numer wpisu do rejestru 1481

Wystawiamy faktury za kolonie, obozy, wycieczki.

Możesz wykorzystać zwrot lub dofinansowanie ze swojego Zakładu Pracy!

                        wpłaty w EURO

nr konta  ING BANK ŚLĄSKI 

69 1050 1096 1000 0097 1021 5626

IBAN :

PL 69 1050 1096 1000 0097 1021 5626

BIC SWIFT : INGBPLPW

                        wpłaty w PLN

nr konta  ING BANK ŚLĄSKI 

32 1050 1096 1000 0091 3876 4460

IBAN :

PL 32 1050 1096 1000 0091 3876 4460

BIC SWIFT : INGBPLPW

>

>

>

>

Masz pytanie? Napisz do Nas!

edu&fun Beata Luber  I  43-450 Ustroń ul. Piękna 15  I tel. 0048 609 839 813  I NIP: 547-114-49-36  I  Regon: 070558259

e-mail : biuro@eduandfun.pl

„edu&fun” Beata Luber

 

43-450 Ustroń           tel 1 +48 609 839 813

 

ul. Piękna 15               tel 2 +48 514 118 949